Руските военноморски сили удариха 11 цели в Сирия от кораби в Каспийско море, на почти 1500 км разстояние, съобщи за РИА Новости руският министър на отбраната Сергей Шойгу, предаде ДПА.

Изстреляни са общо 26 ракети от четири кораба на руския Каспийски флот. Поразените цели са свързани с "Ислямска държава" (ИД) и Фронта Ан Нусра. Всички мишени са поразени без да са постъпили данни за цивилни жертви, съобщил Шойгу на президента Владимир Путин.

Сирийската армия започна сухопътна операция с руска въздушна подкрепа

Полетът на крилатите ракети "Калибър", които са били изстреляни от Каспийско море, е бил разчетен така, че те да прелетят над безлюдни местности, заяви началникът на Главното оперативно управление на Генералния щаб на руската армия Андрей Картаполов, цитиран от ТАСС. "Искам да подчертая, че в интерес на обезпечаването на сигурността на мирното население, коридорът на полета бе планиран над безлюдна местност", каза той.

Според държавната телевизия "Раша тудей" ракетите са минали над Иран и Ирак.

Руското министерство на отбраната уточни, че те са поразили целите си с точност до три метра.

Ударените цели включват "заводи за производство на снаряди и взривни вещества, командни пунктове, складове за боеприпаси, оръжия и горива, както и тренировъчни лагери на терористите", се казва в изявление на министерството.

Това е първият обявен случай на използване от Русия на военноморските й сили във военната кампания в Сирия, откакто миналата седмица тя започна да бомбардира ИД и други екстремисти по молба на сирийското правителство, отбелязва ДПА.

Интензивни руски удари поразиха цели на терористи в Сирия (ВИДЕО)

Руската авиация нанася удари по джихадистката групировка от 30 септември. По-рано Сергей Шойгу съобщи, че до момента са поразени 112 обекта на ИД на територията на Сирия.

Русия своевременно е съгласувала с партньорите си ударите с крилати ракети по обекти на терористите в Сирия, нанесени от югозападната част на Каспийско море, заяви Андрей Картаполов, цитиран от ТАСС.

Същевременно говорителят на руското министерство на отбраната генерал Игор Конашенков каза, че САЩ отказват да предоставят на Русия разузнавателна информация за районите, където е разположена ИД, вероятно защото, по думите му, не я считат за терористична организация, предаде ТАСС.

"Партньорите ни от други страни, които виждат реален враг в ИД, подлежащ на безусловно унищожение, активно ни помагат с данни за бази, складове, командни пунктове и тренировъчни лагери на терористите. А тези, които изглежда имат друго мнение за тази терористична организация, постоянно търсят причини да отказват да сътрудничат в борбата с международния тероризъм", каза Конашенков, имайки предвид Вашингтон.

Той подчерта, че руската авиация унищожава обекти на ИД "не за да поддържа някого персонално, а за целите на борбата с международния тероризъм". "При това ние не само говорим, а и правим това, конкретно и ефективно", отбеляза Конашенков.

САЩ не са дали съгласие за военно сътрудничество с Русия в Сирия

По-рано днес министърът на отбраната на САЩ Аштън Картър заяви, че САЩ няма да си сътрудничат с Русия, докато тя продължава "погрешната си стратегия" в Сирия.

На срещата си с Путин Сергей Шойгу подчерта, че руското министерство на отбраната е готово да съгласува документ за съвместна работа със САЩ в Сирия.

"Проведохме видеоконференции с американските си колеги и започнахме да обсъждаме въпроса за обезпечаване на съвместната работа и сигурността на тази територия", каза той.

Шойгу добави, че министерството на отбраната е помолило военните аташета на страните, които могат да помогнат в борбата с терористите, да дадат на Русия цели, за да може тя да работи още по-ефективно по подразделенията и лагерите на ИД.

Шефът на Главното оперативно управление на руския генщаб Андрей Картаполов уточни, че Русия подбира цели за ударите си по обекти на ИД в Сирия въз основа на разузнавателни данни на иранското, иракското и сирийското разузнаване.

Руските самолети ударили обучена от ЦРУ бунтовническа групировка

"Всички обекти за поразяване щателно се проучват чрез използване на данни от космическото и радиоелектронното разузнаване, снимки от безпилотни летателни апарати и информация от прехванати радиокомуникации. Също така използваме информацията на сирийското, иранското и иракското разузнаване, в това число от агентурни източници", каза Картаполов.

"След анализ на цялата налична информация се извършва компютърно моделиране на предстоящите удари и едва след това се взема окончателното решение за поразяване на една или друга цел. Определянето на цели за авиацията се извършва по такъв алгоритъм", заяви той.

Според руския президент Владимир Путин при последната му визита в Париж президентът на Франция Франсоа Оланд предложил интересна идея, а именно, че би било възможно да се направи опит силите на сирийския президент Башар Асад да се обединят със Свободната сирийска армия в борбата срещу "Ислямска държава".

Източник от обкръжението на Оланд обаче заяви, че френският президент не е предлагал съюз на сирийската умерена опозиция с армията на Асад. Той само е напомнил на руския си колега необходимото присъствие на сирийската опозиция на преговорите за мир, предаде Франс прес.

Източник: БТА