Руските самолети ударили обучена от ЦРУ бунтовническа групировка
Руските самолети ударили обучена от ЦРУ бунтовническа групировка / БГНЕС

Руските удари са разрушили основния оръжеен склад на обучена от САЩ бунтовническа групировка в Сирия, заяви нейният командир, цитиран от Ройтерс.

Групировката "Лиуа Сукур ал Джабал", чиито бойци са преминали военно обучение, организирано от ЦРУ в Саудитска Арабия и Катар, миналата седмица също бяха подложени на руски въздушни удари.

Интензивни руски удари поразиха цели на терористи в Сирия (ВИДЕО)

Новите удари, извършени вчера, напълно унищожили главния оръжеен склад на групировката в западната провинция Алепо, уточнил Хасан Хадж Али. "Лиуа Сукур ал Джабал" действа в райони в западна и северна Сирия, където бяха извършени много от руските въздушни удари и където "Ислямска държава", обявената от Москва мишена на операцията, няма значимо присъствие, отбелязва агенцията. Тя е въоръжена с противотанкови управляеми ракети от държави противници на президента Башар ал Асад.

Сирийски бунтовници призоваха за регионален съюз срещу Русия и Иран

Групата е една от няколкото сирийски бунтовнически формирования, смятани за умерени от САЩ и обучени в рамките на тайна програма на ЦРУ. Тази програма е отделна от тази на Пентагона за обучаване и въоръжаване на сирийски бунтовници за борба с "Ислямска държава".

"Лиуа Сукур ал Джабал" се сражава също срещу ИД, опитвайки се да попречи на опитите й да превземе райони северно от Алепо близо до турската граница. Нейният командир съобщи, че ИД е нападнала групата вчера, като е взривила кола бомба в една от базите й.

Източник: БТА