И генерал Джон Алън e замесен в аферата Петреъс
И генерал Джон Алън e замесен в аферата Петреъс / снимка: Reuters
И генерал Джон Алън e замесен в аферата "Петреъс"
58643
И генерал Джон Алън e замесен в аферата "Петреъс"
  • И генерал Джон Алън e замесен в аферата "Петреъс"

Скандалът около извънбрачната афера на вече бившия шеф на американското Централно разузнавателно управление генерал Дейвид Петреъс се разрасна, като в него вече е въвлечен и неговият наследник в Афганистан - генерал Джон Алън. Анонимен източник от Пентагона разкри, че Федералното бюро за разследване вече проучва връзка между 4-звездният генерал Алън и жената, която е получавала заплашителни имейли от биографката и бивша любовница на генерал Петреъс. Според анонимния източник от военното ведомство на САЩ в периода 2010-2012 г. Джон Алън и Джил Кели са разменили хиляди имейли с "неуместно съдържание". За момента не е оповестено точното съдържание на кореспонденцията, но се предполага, че то или е свързано със сексуална тематика, или с въпроси засягащи националната сигурност.

Генерал Джон Алън в момента ръководи Международните сили за поддържане на сигурността в Афганистан (ISAF) и тази седмица предстоеше да бъде одобрен да поеме командването на НАТО в Европа (SHAPE), но номинацията му беше замразена от президента Барак Обама. Алън е работил във военновъздушната база МакДил във Флорида в продължение на три години, до 2011 година, откъдето е ръководил американското Централно командване (CENTCOM), което отговаря за американските военни действия в Централна Азия и Близкия изток.

37-годишната Джил Кели е омъжена с три деца. Тя не е държавен служител, но работи като доброволец в базата МакДил, където е посредник между ръководството на базата и семействата на военните в близкия град Тампа.

В дознанието на ФБР, започнало покрай отделното разследване на аферата между генерал Петреъс и биографката му Пола Бродуел, става ясно, че кореспонденцията между генерал Алън и Джил Кели се състои от над 20 000 страници имейли и други комуникации. Това се равнява на около 30 имейла на ден които, даже и да не съдържат чувствителна или подробна информация, неизбежно са отнемали твърде много от времето и вниманието на генерала Алън, обяснява анонимният източник.

В понеделник стана ясно, че семейството на Джил Кели има "дългогодишно приятелство" с това на генерал Петреъс, тъй като той също е ръководил Централното командване от МакДил, в продължение на две години, преди да бъде повишен на шеф на ЦРУ.

По време на проверката на електронната поща на Кели става ясно още, че федералният агент, на когото тя първоначално се оплакала и който е задвижил разследването на аферата на генерал Петреъс, е отстранен от разследването и самият той е станал обект на вътрешна проверка във ФБР. Неназованият агент, който е семеен приятел на Джил Кели, подлежи на разследване за "интимна намеса" в случая Петреъс-Бродуел, след като е станало ясно, че е изпратил неясен брой свои снимки на Джил Кели, в които позира гол до кръста.