И Финландия може да очаква остра реакция от Русия, ако влезе в НАТО
И Финландия може да очаква остра реакция от Русия, ако влезе в НАТО / ThinkStock/Getty Images

Ако Финландия се присъедини към НАТО, ще подсили сигурността си, но подобно решение би довело също до сериозна криза със съседката й Русия. Това предупреждава доклад на група експерти, поръчан от финландското правителство, съобщи Ройтерс.

Макар да изключва възможността от открит конфликт с Русия, докладът предрича остра реакция от Кремъл, особено в търговията между двете страни. Неутрална Финландия има с Русия обща граница с дължина 1340 км и трудни исторически отношения.

Русия готова за военни действия, ако Швеция се присъедини към НАТО

В доклада не се дават никакви препоръки по въпроса дали Финландия да се стреми към членство в НАТО. Но се изтъква, че обща финландско-шведска заявка за влизане в алианса би била по-добрата стратегическа опция от това двете северни страни да се присъединят поотделно.

Финландия и другите северни страни напоследък засилиха военното сътрудничество поради опасения за сигурността в региона след анексирането на Крим от Русия и последвалото влошаване на отношенията на Запада с Москва.

По-рано днес руският външен министър Сергей Лавров предупреди Швеция, че ако се присъедини към НАТО, Москва ще предприеме "необходимите военно-технически мерки".

Източник: БТА