/ iStock/Getty Images
Властите в Хърватия отменят от 1 юли редица ограничителни мерки на фона на подобряване на епидемиологичната обстановка в страната, предаде ТАСС.

От 1 юли се смекчават ограниченията за броя на посетителите и времето за провеждане на масови мероприятия, при условие че участниците имат цифров сертификат за коронавирус, съобщи агенция Хина, като се позовава на изявление на Националния щаб за гражданска защита.

В Хърватия потвърдиха наличието на индийския вариант на COVID-19

"Основната същност се заключава в още по-голямо отваряне, което предполага възможност за ваксинираните, преболедувалите или имащите отрицателен резултат на тест за коронавируса граждани да участват в мероприятия, придържайки се към минимални ограничения или съвсем без тях", заяви вицепремиерът и министър на вътрешните работи Давор Божинович, който е и председател на Националния щаб за гражданска защита.

Уточнява се също, че организаторите на такива мероприятия ще имат достъп до мобилно приложение, чрез което ще могат да проверяват QR-кода от цифровия сертификат.

Освен това Божинович подчерта, че във всички останали случаи, когато COVID статуса на присъстващите няма да се проверява, ще се запази ограничението до 100 посетители и краен час до 24 часа на провежданото мероприятие.
БТА