/ Gulliver/Getty Images
Китайският гигант Huawei преговаря с Русия да инсталира местната операционна система Аврора на 360 хиляди таблета, с които Москва ще прави преброяване на населението на страната, пише Евронюз.

Служители на Huawei години наред сътрудничили с китайските военни

Huawei се опитва да въведе Аврора, след като САЩ заплашиха, че ще им забранят да търгуват с американски компании, което би отрязало устройствата от сегашната им операционна система Андроид, както и от достъп до ключови компоненти и технологии.

Основателят на Хуауей: САЩ подценяват силата на компанията

"Това е пилотен проект. Разглеждаме го като първия етап от налагането на руска операционна система на устройствата на Huawei", казва източник от компанията пред агенция Ройтерс.

Миналата седмица Huawei призна, че американските санкции ще свалят с 10 милиарда долара приходите им от продажбата на смартфони.

Забраната на Huawei ще струва на телекомите в ЕС до 55 млрд. евро

Компанията разработва спешно и собствена операционна система, с която да замени Андроид, но без да има достъп до приложенията, създадени за операционната система на Гугъл.

Именно приложенията се явяват ключови за всеки софтуер от този тип.

Собственик на операционната система Аврора е руската компания Ростелеком. Те са фирмата, на която е възложена държавната поръчка за 360 хиляди таблета, с които ще се проведе преброяването на населението.

Вашингтон: Китайските дронове могат да бъдат използвани за шпионаж

"Обмисляме различни варианти за сътрудничество с Huawei, с участието на Министерството на съобщенията на Русия. Няма да разкриваме детайли на този етап, защото имаме договорка за поверителност", написаха от Ростелеком в отговор на питане на агенция Ройтерс.
БГНЕС