Забраната на Huawei ще струва на телекомите в ЕС до 55 млрд. евро

/ Gulliver/Getty Images
Забраната на Huawei и другия китайски производител на оборудване ZTE от пускането в експлоатация на 5G телекомуникационни мрежи в Европа ще струва на мобилните оператори в ЕС до 55 млрд. евро, сочи оценка на експерти, цитирана от АФП.

Операторите ще се сблъскат и със закъснения от до 18 месеца, за да получат 5G от следващото поколение за своите клиенти, според оценката на въздействието, изготвена от Асоциацията GSM (GSMA), която представлява операторите на мобилни мрежи по света.

Основателят на Хуауей: САЩ подценяват силата на компанията

Оценката подхранва дебата, предизвикан от исканията на САЩ компаниите в Европа и другите съюзнически държави да отбягват Huawei като доставчик на 5G оборудване поради страховете на Вашингтон, че това може да компрометира разузнавателните служби.

Оценката на GSMA отбелязва, че Хуавей и ZTE представляват около 40% от пазара на ЕС, доставящ мобилно оборудване, а Huawei "понастоящем е пионер в 5G технологията".

САЩ предупредиха европейските си съюзници да не купуват китайско оборудване за 5G мрежи

Европейските конкуренти „Ериксон“ от Швеция и „Нокиа“ от Финландия, както и „Самсунг“ от Южна Корея нямат капацитета да се справят с прехода от 3G и 4G мрежи към 5G в Европа, като в същото време изпълняват договорите, които вече са подписани в Северна Америка и Азия. Това предполага значителни разходи и забавяния, ако операторите не могат да използват Huawei и ZTE, казаха от GSMA, въпреки че отбелязват, че ситуацията между отделните държави от ЕС се различава значително.

Тръмп подписа указ за защита на телекомуникационните мрежи на САЩ

"Забраната на китайските производители би намалила сериозно конкуренцията на пазара на мобилни устройства, увеличавайки цените и стимулирайки допълнителни разходи за внедряване на 5G", се казва в оценката. Това също ще "доведе до по-бавно внедряване на 5G мрежи в Европа и намаляване на усвояването, което допълнително ще увеличи разликата в производителността между ЕС и САЩ", се казва в документа.

Засега ЕС и неговите страни членки не са обявили официална позиция дали ще се съобразят с американската забрана за използване на Huawei.
БГНЕС