/ iStock/Getty Images
Властите в Хонконг затегнаха сериозно правилата за карантина за членовете на самолетните екипажи. Това е вече втората мярка за тази седмица, съобщи радиостанция RTHK.

От 1 януари пилотите и стюардите на базираните в Хонконг авиокомпании са длъжни да останат в седемдневна карантина в хотел след прибиране от полети извън пределите на Китай.

Досега карантината продължаваше три дни, а доскоро те имаха право и на домашна карантина, но няколко пъти бяха отчетени нарушения. Един от заразените членове на екипажа на местната авиокомпания „Cathay Pacific“ е посетил ресторант в оживен търговски център, където трябвало да се срещне с роднини.

Омикрон стига до бронхите 70 пъти по-бързо от Делта варианта

Там е заразил с Омикрон 76-годишния си баща и още един посетител - строителен работник, чиято маса се е намирала на 10 метра от неговата. Този случай предизвика сериозна загриженост у властите, тъй като в продължение на 3 месеца няма регистрирани случаи на местно заразяване с коронавирус.

Във връзка с инцидента ръководителят на администрацията в Хонконг Кери Лам извикала на разговор шефовете на „Cathay Pacific“ и им устроила грандиозен скандал.

На свой ред компанията, заради по-строгите карантинни мерки, спря за една седмица всички свои товарни полети на дълго разстояние. Пилотът от „Cathay Pacific“ Брендон Чан споделя, че при такова развитие на събитията Хонконг рискува да се сблъска с масова отмяна на рейсове.

„Това може да подкопае значението на мегаполиса като голям център за авиационни превози като наруши веригата за доставки“, смята той. 
БГНЕС