/ iStock/Getty Images
Генералният директор на Световната здравна организация (СЗО) Тедрос Гебрейесус предупреди, че няма място за илюзии, че ще бъде достатъчно да се прилагат бустерни дози, за да се излезе от пандемията от COVID-19, предаде Франс прес.

„Омикрон“ е идентифициран в 106 държави по света

"Нито една страна няма да може да се измъкне от пандемията с много подсилващи дози ваксини и те не са повод за празнуване, както се очакваше", каза на пресконференция в Женева, няколко дни преди Коледа, генералният директор на СЗО.

"Безразсъдното прилагане на програми за бустерни дози вероятно ще удължи пандемията, вместо да я прекрати, пренасочвайки наличните дози към страни, които вече имат високи нива на ваксинация, като по този начин се дадат на вируса повече възможности за разпространение и мутация", посочи д-р Тедрос.

СЗО: В Европа се задава нова буря заради Омикрон

"Важно е да помним, че по-голямата част от хоспитализациите и смъртните случаи са на хора, които не са ваксинирани, а не на такива, които не са получили бустерна доза", подчерта генералният директор на СЗО и добави: "И трябва да кажем много ясно, че ваксините остават ефективно средство срещу варианти на коронавируса като Делта, а също и Омикрон.
БТА