Новият щам на коронавируса – „Омикрон“, вече е регистриран в 106 държави по света. Това потвърдиха от Световната здравна организация, цитирани от "Фокус".

„Към 21 декември 2021 г. вариантът „Омикрон“ е открит в 106 държави“, се казва в седмичния епидемиологичен бюлетин на СЗО. Организацията подчертава, че „общият риск, свързан с варианта, предизвикващ безпокойство, остава много висок“.

Здравните власти проверяват случаи на Омикрон, обявени от частна лаборатория

От 20 октомври до 19 декември новият вариант е открит в 1,6% от положителните проби. В света продължава да доминира „Делта“, открит в 96% от пробите от биоматериал, взети през същия период.

Както организацията посочва, „последните доказателства показват, че „Омикрон“ се разпространява бързо“. Това важи и за страни с „високи нива на имунитет сред населението“. Що се отнася до тежестта на хода на заболяването при заразяване с „Омикрон“, информацията все още е „ограничена“, се казва в бюлетина.

Кунчев: Един български град си замина за година и половина

По „предварителни данни“ неутрализацията на новия щам е намалена при пациенти, подложени на „първична ваксинационна серия“, както и при тези, които преди това са били заразени със SARS-CoV-2. В Обединеното кралство и Южна Африка броят на пациентите, хоспитализирани заради коронавирусна инфекция, расте.

В тази връзка СЗО смята, че е вероятно „много здравни системи бързо ще бъдат претоварени“.
Фокус