Бустерната доза вдига 50 пъти защитата срещу COVID-19, заяви той
Човек може да си извади сертификат и ако е преболедувал, и ако има антитела, защо да е задължителна ваксинацията – има няколко алтернативи. Един български град си замина за година и половина. Всяко министерство трябва да вземе решение за зелените сертификати за своите служители. Това заяви главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев в ефира на NOVA.

"Всеки, който си направи бустерна доза, ще е защитен, защитата му се вдига 50 пъти. Имунитетът спада с времето. Никой не очакваше Омикрон да е толкова заразен. В краткосрочен план не е оптимистичен, но до края на следващата година, вирусът тръгна по нормален еволюционен път да стане част от нашия микробиом. Той ще свикне с нас и ние с него", прогнозира той.

1883 нови случая на COVID-19 у нас

По думите му, мотивацията за ваксинация срещу COVID-19 за свободното пътуване е много важно. Но най-важното е да се предпазим от боледуване.

Той изрази мнение, че колкото по-еднакви са изискванията в ЕС, толкова по-добре. Вирусът е един и същ и хората са едни и същи начин.

„Ние ще имаме сериозни проблеми, ако не повишим нивата на ваксинация“, заяви доц. Кунчев. Според гръцката страна, високата заболеваемост в Северна Гърция се дължи на наши туристи там. Ниският имунизационен статус на страната ни може да доведе до проблеми в областта на туризма.

Ваксинираха първите деца срещу COVID-19 у нас (СНИМКИ/ВИДЕО)

Ваксината на Novavax е по-класическа. Още 3-4 подобни ваксини са на финалната права. В първата половина на следващата година ще има още нови ваксини, прогнозира доц. Кунчев.
NOVA