Холивудски звезди дариха 15 млн. долара за изборната кампания на Обама
Холивудски звезди дариха 15 млн. долара за изборната кампания на Обама / Reuters, архив

На благотворителна вечеря в дома на актьора Джордж Клуни щедри негови колеги от актьорската гилдия в Холивуд дариха 15 милиона долара за изборната кампания на президента Барак Обама, предаде Ройтерс.

На вечерята в новия дом на Клуни в Студио сити в Лос Анджелис присъстваше и президентът на САЩ.

Всички покани - общо 150 - са били разпродадени по 40 хиляди долара. Сред знаменитостите бяха Робърт Дауни Младши, Зелма Хайек, Тоби Макгуайър и Барбара Стрейзънд.

В разговори с холивудските звезди Обама отново засегнал темата с еднополовите бракове, с което предизвикал вълна от аплодисменти. "Онова, което направихме вчера /открито обявената подкрепа на Обама за еднополовите бракове - бел. ред/ наистина се превърна в новина. Но всъщност това е логично продължение на развитието на нашата страна, чиято основа е заложена в правото на избор. Ние сме страната, която приема всеки дава му възможното и се отнася към него справедливо", подчертал президентът на САЩ, цитиран от БТА.

От продажбата на лотарийни билети в хазната на предизборната кампания на Обама бяха събрани допълнителни средства. От месец насам на членовете и привържениците на Демократическата партия се предлагаха лотарийни билети срещу 23 долара, които даваха шанс да спечелят покана за участие в благотворителната вечеря в дома на Джордж Клуни.

В хода на церемонията са били събрани общо 15 милиона долара, заявил за Ройтерс Джефри Катценбърг, директор на студиото "Дрийм уъркс анимейшън" и активен участник в кампанията за набиране на средства за предизборната кампания на Барак Обама.

"Ние получихме значителни средства, защото всички обичат Джордж. Мен ме харесват, а него го обичат - и с право", заявил Обама.

Президентът на САЩ разсмя гостите с думите, че в неговите кампании има уникален случай - Клуни е бил изтрит от снимка чрез Фотошоп. Става дума за един от предизборните плакати на Обама от кампанията през 2008 г., на който снимката на Обама всъщност е изрязана от снимка с актьора. "Това никога не се беше случвало, и няма да се случи повече и в бъдеще", подчертал президентът.

Преди да пристигне в Лос Анджелис, президентът Обама посети Сиатъл, където в хазната на предизборната му кампания също бе внесена значителна сума. В града е планиран и благотворителен концерт, всички билети за който - общо 1800 - били разпродадени на цена 1000 долара.