/ iStock/Getty Images
Хиляди демонстранти се събраха пред парламента в Белград на протест под мотото "Екологично въстание" с искания за затваряне на всички малки водноелектрически централи в страната и екология "без тровене на населението", съобщава информационният сайт Мондо.

Протестът започна около 13 часа местно време пред парламента, след което участниците тръгнаха към сградата на правителството, след това до представителството на компания Рио Тинто.

Около 40 000 сватби са отложени заради коронавируса в Сърбия

Очаква се протестът да завърши пред сградата на националното радио и телевизия. Демонстрацията е организирана от над 10 екологични организации. Повечето от участниците спазваха противоепидемичните мерки.

Протестът беше съпроводен с изпълнения на множество музиканти. Певецът от групата Партибрейкърс Зоран Костич заяви, че този протест няма нищо общо с политиката, а се отнася само за защита на околната среда.

Организаторите на протеста обявиха по-рано, че настояват за спазване на конституцията и действащите закони в областта на защитата на околната среда, привеждане на законодателството в съответствие с най-високите стандарти в тази област, участие на гражданите при вземането на решения, свързани с екологията, защита на горите, залесяване, спиране на строителството на ВЕЦ, опазване на водните ресурси, отговорно управление на отпадъците и чист въздух.
БТА