/ Gulliver/Getty Images
Стотици хиляди хора изпълниха улиците на пуерториканската столица Сан Хуан, за да поискат оставката на губернатора Рикардо Росело, замесен в корупция и оскърбителни, сексистки и хомофобски туитове, предадоха Ройтерс и Франс прес.
Под звуците на салса оркестри, дрънкане на тигани и скандиране на "Оставка", протестното шествие заля булевард "Лас Америкас", основната пътна артерия в Сан Хуан. "Стотици хиляди хора издигат гласа си, това е най-важното им оръжие", заяви пред АФП Кармен Юлис Крус, кметицата на Сан Хуан от Демократическата партия.

Пуерто Рико има статут на свободно присъединила се към САЩ територия с население от 3,2 милиона души, които са американски граждани. Територията има един представител в Конгреса на САЩ без право на глас.

Росело, който е от Новата прогресивна партия на Пуерто Рико, свързана с Демократическата партия, заяви в неделя, че няма да се кандидатира за нов мандат през ноември 2020 г. и ще напусне партийното ръководство. "Допуснах грешки и поднесох извинения", заяви той във видеозапис във Фейсбук. Опонентите му обаче са възмутени от неговия отказ да подаде оставка, посочва АФП.

Пуерто Рико бе разтърсен в средата на месеца от т.нар. скандал Чатгейт след разкрития на Центъра за разследваща журналистика за съдържанието на чатове в Телеграм между губернатора и високопоставени местни политици. Според вестник "Нуево дия" мъжете си разменяли женомразки вицове и хомофобски коментари, включително срещу певеца Рики Мартин, както и оскърбителни забележки по адрес на жертвите на смъртоносния ураган Мария през 2017 г.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп, който е в силно обтегнати отношения с губернатора Росело, се възползва от скандала и се нахвърли срещу него, както и срещу кметицата на Сан Хуан. "Той е ужасен губернатор, а кметицата е още по-ужасна. Ръководството на Пуерто Рико е корумпирано и некомпетентно", заяви президентът на САЩ и се похвали, че самият той "е най-хубавото нещо, което се е случвало някога" на свободно присъединилата се територия, посочва ДПА.

Пуерто Рико е в банкрут след пораженията на урагана Мария, напомня Ройтерс. Съдът нареди на 10 юли да бъдат арестувани шестима местни ръководители, обвинени, че са злоупотребили с 15 милиона долара от федералния бюджет, отпуснати за възстановяване след урагана.
БТА