/ БГНЕС
Броят на потвърдените жертви при срутването на язовирна стена в провинция Атапу, Югоизточен Лаос, е 26 души, предаде Ройтерс, позовавайки се на информация на местни медии.

"Виентян таймс" посочва, че 26 души са "намерени мъртви", повече от 3000 са в безизходно положение и очакват да бъдат спасени, а около 2851 вече са спасени.

Високопоставен служител на лаоското правителство заяви, че броят на жертвите е възможно да се окаже в пъти по-голям.

Десетки хора са в неизвестност, след като водата от язовира отнесе цели села. Спасителите продължават да издирват оцелели, посочи служителят.

Трагедия в Лаос: Загинали хора и стотици в неизвестност след срутване на язовирна стена (ВИДЕО)

Войници бяха разположени в района на инцидента, за да раздават храна на оцелелите. Към тях се присъединиха и спасители от Тайланд, посочва ДПА, позовавайки се на тайландското правителство.
Срутилата се стена е част от проекта за изграждане на язовира и ВЕЦ "Ксе Пиан-Ксе Намной", който се строи съвместно от няколко южнокорейски, тайландски и лаоски компании.

Офисът на южнокорейския президент Мун Дже-ин съобщи, че той е наредил днес да се изпрати екип на място, който да помогне на пострадалите след срутването на язовирната стена, в чието изграждане участват и южнокорейски компании, посочва Ройтерс.

Представител на една от работещите по проекта южнокорейски компании разкри, че първите пукнатини по срутилата се вчера стена са били забелязани в неделя и че компанията е наредила евакуацията на 12 села веднага щом станало ясно, че има опасност стената да се разруши.
Според компанията причината за срутването са поройните валежи, които са характерни за Лаос и съседните му страни през тази част от годината, известна още като сезона на мусоните.
БТА