Няколкостотин души са изчезнали след срутване на изграждаща се язовирна стена в Югоизточен Лаос, предадоха световните агенции, позовавайки се на лаоската държавна осведомителна агенция КПЛ. Спасителните служби са открили 28 тела на загинали. Продължава издирването на стотици хора.

Язовирът в провинция Атапу, недалече от границата с Виетнам, рухнал снощи и излелите се пет милиарда кубически метра вода наводнила шест села и отнесли много къщи.
 Без дом са останали над 6600 души. Властите са доставили лодки, за да помогнат за евакуиране на хората. Причината за срутването засега е неизвестна. Властите са потърсили съдействие от правителствени служби, полицията и военните, от бизнеса и гражданите за осигуряване на хранителни продукти, питейна вода и лекарства.

Лаос язовир стена наводнение
БГНЕС

Понастоящем в Лаос, който изнася основната част от произведената водноелектрическа енергия в съседните страни, и главно в Тайланд, се строят няколко десетки язовира.

От години природозащитни организация изразяват безпокойство от амбициозните водноелектрически проекти на Лаос. Те се тревожат най-вече за отражението, което ще имат върху река Меконг, не само за флората и фауната, но и за селското население и местната икономика, които зависят от реката.
Язовирът и ВЕЦ Ксе Пиан-Ксе Намной се строи от смесена фирма, включваща южнокорейска, тайландска и лаоска компании. По график той трябвало да бъдат открит тази година. За момента не е ясно дали вече е бил в експлоатация, отбелязва Асошиейтед прес. Според АФП, която цитира сайта на строителния консорциум, централата с мощност 419 мегавата на язовира се очаквало да заработи от 2019 г.
Съоръжението струва над един милиард долара и се строи от 2013 г.

Южнокорейската агенция Йонхап предаде, че една от участващите в строителството южнокорейски компании е изпратила в Лаос своя президент и сформирала в Сеул екип за спешни действия. Компанията се опитва да установи дали язовирът е прелял или язовирната стена се е скъсала, посочва Асошиейтед прес. Според Йонхап, която цитира неназован представител на същата компания, количеството на валежите в района е били три пъти повече от обичайното и един от петте помощни язовири е прелял.
 
БТА