Хилари Клинтън заяви, че е подтиквана от страстта си да довежда нещата докрай
Хилари Клинтън заяви, че е подтиквана от страстта си да довежда нещата докрай / netinfo

Сенаторката от щата Ню Йорк Хилари Родам Клинтън каза в интервю за Асошиейтед прес, че е "водена от страстта си" да довежда нещата докрай. Тя отбеляза, че имиджът й на пресметлив политик вероятно се дължи на прагматичния й подход и на това, че винаги отдава голямо значение на резултатите.

"Това е страст, която нося в себе си", каза Клинтън. В същото време знам, че живея в реалния свят и трябва да реша как да действам, допълни тя. Според нея цената, която плаща за прагматизма си, е славата й на пресметлив политик. "Приемам това като впрягане на страстта ми да постигам резултати и да внасям промяна в живота на хората", заяви сенаторката. "Това дълбоко ме вълнува, но и знам, че трябва да изградим коалиции и да обединим хората. Това правех досега и ще продължа да го правя", отбеляза тя.

"Хората могат да погледнат биографията ми. Целият ми живот бе ръководен от страстта да подобря живота на децата и семействата и да направя страната ни по-справедлива и предоставяща равни възможности на хората", каза Клинтън.

Според проучвания на общественото мнение в цялата страна сенаторката от щата Ню Йорк има значителна преднина пред съперниците си за президентската кандидатура на Демократическата партия. Проучванията обаче сочат, че надпреварата ще е много силно оспорвана в щата Айова, където опонентите й Барак Обама и Джон Едуардс яростно я критикуват.

Попитана дали би могла да преодолее ранна загуба, Клинтън отговори: "Мога да преодолявам неуспехи, няма да е за пръв път. Не ги смятам за нещо повече от естествени приливи и отливи в живота и политиката".

Според някои стратези Клинтън трудно би могла да бъде спряна, ако изтръгне победа в Айова. Тя има солидна подкрепа в останалата част на страната, която ще бъде затвърдена от успех Айова - в първия щат, който ще гласува във вътрешнопартийните избори на демократите.

"Не си правя илюзии, че всичко ще върви гладко. Това рядко се случва в живота или политиката", заяви Клинтън. "Аз просто ставам всеки ден и правя каквото мога, за да стигна до колкото може повече хора", добави тя.

Сенаторката отбеляза, че сред претендентите за номинацията на Демократическата партия тя има най-голям шанс да спечели президентските избори.

"Хората няма да гласуват за нас заради това, което сме, а заради това, което ще направим и сме направили и за това каква промяна можем да внесем", отбеляза Клинтън.