Хаити - една година след катастрофалното земетресение
Хаити - една година след катастрофалното земетресение / Reuters, БГНЕС

Хаити - една година след катастрофалното земетресение. Равносметка за последствията от това най-тежко природно бедствие в света през миналата година и за усилията на Европейския съюз в подкрепа на хаитяни направиха днес комисарите Кристалина Георгиева, която отговаря за хуманитарната помощ и реакцията при кризи и Андрис Пиебалгс, отговарящ за развитието.

Според официални данни загиналите са 222 750, 1,7 милиона жители на островната държава са останали без покрив, повечето болници /60 на сто/ и над 5 хиляди училища са разрушени. По един или друг начин бедствието е засегнало над 3 милиона души, а преките материални загуби надхвърлят 6 милиарда евро.

В състоялата се след земетресението международна дарителска конференция са поети ангажименти за осигуряване на близо 10 милиарда долара. Европейският съюз, който бе и остава най-големият дарител за преодоляване на катастрофалното положение в Хаити, се ангажира да осигури 1,2 милиарда евро.

Двамата комисари очертаха и усилията на Европейската комисия в Хаити. Досега комисията е осигурила 120 милиона евро спешна хуманитарна помощ, координирала е помощта на 25 страни от Европейския съюз, оказвана чрез механизма за гражданска защита на Европейския съюз, помогнала е съществено за подслоняването във временни палаткови лагери, като за целта са изразходвани над 38 милиона евро.

Освен това Европейската комисия оказва активно съдействие в започналото възстановяване на пътната инфраструктура и особено на пътя между хаитянската столица Порт-о-Пренс и втория по големина град в Хаити Кап Аисиен.

В момента, изтъкнаха комисарите, особени усилия се помагат за сдържане и преодоляване на епидемията от холера, която отне живота на около 3000 души.

Хаити  една година след катастрофалното земетресение
netinfo