/ БГНЕС
Гръцкият парламент реши да разследва висши политици, обвинени, че са получавали подкупи от фармацевтичния гигант „Новартис“. Заподозрените са двама бивши премиери и осем ексминистри. Те отричат да са виновни и твърдят, че целта е да бъдат дискредитирани преди изборите през 2019 година.

Изкуствено завишените от „Новартис“ цени на лекарства са стрували на гръцката държава около 3 милиарда евро. Общо корупцията в здравния сектор е коствала на страната 23 милиарда между 2000-та и 2015 година според следователи.

След 19-часов дебат, продължил и през нощта, 300-местният парламент гласува с голямо мнозинство за създаване на комисия, която да разследва заподозрените в корупция политици. 10-мата социалисти и консерватори, заемали властови позиции между 2006 и 2015 година, отричат обвиненията и твърдят, че целта им е да бъдат дискредитирани преди изборите през 2019 година.

Гръцките прокурори, които работиха по случая повече от година, го отнесоха до парламента, тъй като според гръцките закони, парламентът е единствената институция, която има право да разследва министри. Сред заподозрените политици, чиито имена са назовани от защитени свидетели в разследвания, водени предимно в САЩ, са бившият премиер Антонис Самарас, еврокомисарят за миграцията Димитрис Аврамопулос и банкерът Янис Стурнарас.

Създава се парламентарна комисия, която разполага с един месец, за да препоръча съдебно преследване срещу всеки, за когото подозренията се потвърдят.

Гърция Новартис
БГНЕС

Обвиненията към „Новартис“ са, че е подкупвала политици на ключови постове и лекари между 2006 и 2015 година, за да си осигури водеща позиция на гръцкия здравен пазар и завишени цени за продуктите си, въпреки наличието на по-евтини медикаменти. Изкуствено завишените от фармацевтичния гигант цени са стрували на гръцката държава около 3 милиарда евро. Общо корупцията в здравния сектор е коствал на страната 23 милиарда между 2000 и 2015 година, според следователи.

Гръцкият министър-председател Алексас Ципрас заяви в парламента, че ще използва всичко, „позволено от националния и международен закон“, за да възстанови милиардите евро, загубени в здравната система.

„Има ли някой който се съмнява в непрозрачните практики на компанията. Няма да пренебрегнем волята на гръцкия народ. Няма да помогнем да се замете един от най-големите скандали в гръцката история.“

По думите на Ципрас „Новартис“ е плащала незаконно на лекари, за да предписват лекарствата й, манипулирала е цените на продуктите и е прала пари чрез медицински конгреси.

Новартис
БГНЕС

Янис Самарас нарече обвиненията „замеряне с кал“. „В дело от 2500 страници моето име е споменато само в два параграфа и всяка една дума е лъжа“, каза от своя страна Аврамопулос, който беше здравен министър от 2006 до 2009 година.

„Новартис“ заяви, че сътрудничи на властите в САЩ и Гърция вече повече от година, като в същото време провежда собствена вътрешна проверка.

Случаят в Гърция е част от глобален скандал и разследвания срещу швейцарския производител за завишени цени на медикаменти и ваксини.

САЩ ще съдят фармацевтичната компания "Новартис" за подкупи

Компанията вече плати милиони долари глоби в Съединените щати, Китай и Южна Корея за споразумения по дела за корупция.