САЩ ще съдят фармацевтичната компания Новартис за подкупи
САЩ ще съдят фармацевтичната компания Новартис за подкупи / снимка: БГНЕС

Американските власти повдигнаха обвинения за корупция срещу швейцарската фармацевтична компания "Новартис".

Според американското правосъдие компанията е давала подкупи, за да увеличи поръчките на медикамента си Exjade, предназначен да понижава нивото на желязо в кръвта при кръвопреливане.

Федералният прокурор на Манхатън Прийт Бхарара и министърът на правосъдието на щатна Ню Йорк Ерик Шнейдерман обявиха в отделни комюникета, че са завели иск срещу "Новартис" за корупционна схема с компанията BioScrip.

Системата е започнала да действа през 2007 г., когато ръководството на "Новартис" е било притеснено заради намаляване на употребата на медикамента заради опасни странични ефекти. Тогава швейцарската компания се е договорила с BioScrip, за да увеличи продажбите на Exjade.

Служителите на BioScrip са провели хиляди телефонни разговори с пациенти, които са здравно осигурени по програмата Medicaid в щата Ню Йорк, за да ги убеждават да продължават да приемат медикамента, омаловажавайки страничните ефекти. В замяна "Новартис" насочва пациенти към BioScrip и му продава Exjade на намалени цени, пише БГНЕС.

Във връзка с обвиненията BioScrip сключи споразумение с властите, за да избегне съдебни дела и ще плати 15 млн. долара, за да компенсира понесените от Medicaid и Medicare загуби.

"Новартис" от своя страна оспорва обвиненията и се защитава енергично.