/ Guliver/Getty Images
Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш се срещна вчера с външния министър на Северна Корея И Йон-хо и призова ръководството на страната му да вземе мерки за деескалация на напрежението и да изпълнява резолюциите на Съвета за сигурност, забраняващи на Пхенян да разработва ядрено оръжие, предаде ТАСС.
 
"Генералният секретар изрази безпокойство от напрежението на Корейския полуостров и призова за деескалация и пълно изпълнение на резолюциите на Съвета за сигурност", се казва в комюнике, разпространено след срещата.
 
Съветът за сигурност на ООН се събира заради севернокорейския ядрен опит

Гутериш е подчертал пред министъра, че е необходимо политическо решение на кризата и е много важно оказването на хуманитарна помощ на нуждаещите се в КНДР да продължи.
 
Вчера севернокорейският външен министър посвети изказването си пред Общото събрание на ООН на нападки срещу американския президент Доналд Тръмп заради острите му изявления срещу севернокорейския лидер. И Йон-хо нарече президента "психически неуравновесен човек, страдащ от мания за величие" и заяви, че изречените от него оскърбления правят евентуален ракетен удар срещу САЩ "още по-неизбежен".
 
Северна Корея няма да преговаря за своите ядрени оръжия

Министърът каза още, че КНДР се стреми да постигне военен паритет със САЩ. Според него ядрените сили на Пхенян са само средство за военно сдържане, което има за цел да сложи край на ядрената заплаха от САЩ и да предотврати тяхно нахлуване в родината му.
 
Според И Йон-хо, цитиран от ТАСС, КНДР е "отговорна" ядрена държава, която ще употреби оръжие за масово унищожение само срещу тези страни, които подкрепят евентуалните агресивни действия на САЩ против неговата страна. Останалите страни, добави той, няма от какво да се страхуват.
БТА