Сред участниците тази година са Джаред Къшнър, зет и съветник на президента на САЩ Доналд Тръмп
Сред участниците тази година са Джаред Къшнър, зет и съветник на президента на САЩ Доналд Тръмп / Guliver/Getty Images
Групата "Билдерберг", на чиито срещи всяка година се събират известни личности от европейските и североамерикански политически и икономически среди, ще организира среща в швейцарския град Монтрьо, за да обсъди редица теми, включително Европа и климата, предаде АФП.
 
Сред участниците тази година са Джаред Къшнър, зет и съветник на президента на САЩ Доналд Тръмп, холандският премиер Марк Рюте, германският министър на отбраната Урсула фон дер Лайен, френският министър на икономиката и финансите Брюно Льо Мер, генералният директор на ЮНЕСКО Одри Азуле, генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг и бившият държавен секретар на САЩ Хенри Кисинджър.

Общо около 130 участници от 23 страни са потвърдили участието си в 67-ата среща "Билдерберг", която ще се състои от 30 май до 2 юни в Монтрьо, подчертаха организаторите в изявление. На срещата ще присъства и холандският крал Вилем-Александър. От бизнес средите в срещата ще участват ръководителят на френската корпорация за добив и производство на петролни продукти "Тотал" Патрик Пуяне и директорът на банка "Креди сюис" Тиджейн Тиам.
 
Програмата на срещата включва 11 теми, включително световната стабилност, бъдещето на Европа и Брекзита, климатичните промени, киберзаплахите, Китай, Русия, бъдещето на капитализма и изкуствения интелект. Около две трети от присъстващите са от Европа.
 
Срещата ще се проведе съгласно правилата на "Чатъм хаус": участниците могат свободно да използват получена на срещата информация, но не трябва да разкриват източниците й.
БТА