Грета Тунберг стана днес на 18 години, предаде ДПА. Шведската климатична активистка придоби световна известност във връзка със започнатите от нея през август 2018 г. училищни стачки пред парламента на Швеция.

Тя продължава да е вдъхновение за милиони деца и млади хора по целия свят, които взимат пример от нея и предявяват искания за взимане на мерки срещу климатичните изменения.

Tунберг се включи в световния ден за действия за климата

Грета вече е на 18 и има право да сключва брак, да управлява автомобил и да гласува на следващите избори за шведски парламент през 2022 г. Протестните прояви на младата шведка пред парламента в Стокхолм сложиха началото на световното движение "Петъци за бъдещето", чиито последователи организираха климатични стачки навсякъде по света.

Поради пандемията от коронавируса миналата година протестните прояви бяха ограничени и Тунберг и нейните последователи бяха принудени да организират онлайн протести, отбелязва ДПА.

От 2018 г. насетне Грета Тунберг два пъти бе номинирана за Нобеловата награда за мир, получи престижни награди, срещна се със световни лидери и участва в различни конференции.

От днес Грета вече не е дете и по всяка вероятност борбата й срещу климатичните промени ще продължи със същия ентусиазъм.
БТА