Грета Тунберг
Грета Тунберг / Gulliver/Getty Images
Той ще носи името Thunberga greta
Германски учен от Франкфурт нарече новооткрит вид мадагаскарски паяк на шведската климатична активистка Грета Тунберг, съобщи ДПА.

Арахнологът Петер Йегер от природонаучното дружество "Сенкенберг" е избрал името "Thunberga greta" за новооткрит вид паяк ловец на остров Мадагаскар.

Thunberga greta принадлежи към род от пет гигантски паяка, наречен Thunberga от германския учен. Другите четири вида паяци са познати на науката, но вече са обединени в един род.

Кръстиха свръхчувствителен охлюв на Грета Тунберг

Йегер искал с избора на името да привлече вниманието на света към загубата на биологичното разнообразие и към исканията, които шведската ученичка Грета Тунберг всеки петък отправя по време на демонстрациите си. Самият Йегер е участвал в организиран от нея протест. Ученият е впечатлен от решимостта на Тунберг да се бори срещу климатичните промени и за по-добро бъдеще на планетата.

"Покачващите се температури засягат всичко в природата, включително и разнообразието и популацията на паяците в Мадагаскар", добавя Йегер.

Изследването му върху паяците Thunberga е публикувано в научното списание "Зоотакса".

Йегер е открил много нови видове паяци през последните две десетилетия, като Thunberga greta е неговата четиристотна находка. Той често назовава паяците, които открива, на известни личности. Вид гигантски паяци, открити от него в Югоизточна Азия, носи името Heteropoda davidbowie в чест на прочутия британски изпълнител Дейвид Боуи.