/ Gulliver/Getty Images
Град Палма в североизточен Мозамбик падна в ръцете на джихадистите, които го атакуват от сряда, съобщи Франс прес, като се позовава на източници от местните сили за сигурност.

Градът е разположен на десет километра от голям проект за втечнен природен газ с основно участие на френската компания Тотал. Правителствените сили се изтеглиха от Палма и градът е превзет от въоръжени джихадистки групи, заявил пред агенцията един от източниците. Друг източник посочил, че боевете в района продължават.

Разузнаването на САЩ: Има вероятност талибаните да поемат контрола в Афганистан

Богатата на природен газ мюсюлманската провинция Кабу Делгаду, в която е разположен град Палма, е сцена на ожесточени въоръжени сблъсъци между джихадистите и силите за сигурност от три години. Градът, където хиляди цивилни, бягащи от насилието в селата си, потърсиха убежища, в момента наброява 75 хиляди жители.

В сряда следобед Палма беше подложен на мощна атака от джихадистки групи. "Почти всичко е разрушено, много хора са убити", заяви на 26 март пред АФП служител от евакуирания газов обект, без повече подробности за жертвите или националността им.

Според неправителствената организация Хюман райтс уоч, позоваваща се на очевидци, по улиците било осеяно с трупове. Сред убитите е гражданин на Република Южна Африка, съобщи правителствен източник в Йоханесбург.

Нападенията на въоръжени джихадисти, известни в Мозамбик под името "Аш Шабаб" - "младите" на арабски и заклели се във вярност на "Ислямска държава" през 2019 г., принудиха над 670 хиляди души да избягат от домовете си, по данни на ООН.

В конфликта са загинали най-малко 2600 души, повечето от които цивилни, според неправителствената организация Аклед.
БТА