Говорител на Блеър: Много неща се случват зад кулисите
Говорител на Блеър: Много неща се случват зад кулисите / netinfo
Великобритания отказва да отстъпи от призивите си за безусловно освобождаване на 15-те британски моряци, задържани в Иран, независимо от режисираната според Лондон тяхна поява по телевизията. Това заяви говорител на премиера Тони Блеър, цитиран от Асошиейтед прес и Франс прес.

Говорителят уточни, че "много неща се случват зад кулисите". "Иранците знаят нашата позиция, те знаят, че режисираните телевизионни появи няма да променят нашата позиция. Те знаят, че имаме силна международна подкрепа", изтъкна той. "Сега имаме нужда да узнаем каква е позицията на Иран", добави говорителят на Тони Блеър.

Лондон отхвърля твърдението на Техеран, че задържаните моряци са навлезли в ирански териториални води. "Те са задържани против волята им, консулски представители нямат достъп до тях, а ние пределно ясно заявихме, че те са били задържани в иракски води и искаме да бъдат освободени", заяви говорител на британското министерство на външните работи, цитиран от АП.

Иранската държавна телевизия "Ал Алам" днес съобщи, че всичките 15 британски моряци са признали, че са се намирали в ирански териториални води, когато са били задържани на 23 март. По-рано днес същата телевизия излъчи кадри с двама от британските военнослужещи, които показват на карта къде са се намирали в Персийския залив по време на задържането им. Лондон окачестви показването на пленените британци по телевизията като "недопустимо".