Съветът на федерацията (горната камара на руския парламент) ратифицира четирите договора за присъединяване към Русия на частично окупираните територии на Луганска, Донецка, Запорожка и Херсонска област на Украйна, съобщи Ройтерс. Решението бе взето единодушно.

Анексирането на тези региони беше одобрено вчера от Държавната дума, долната камара, след като в неделя същото направи на извънредно заседание Конституционният съд.

Договорите с назначените от Русия ръководители на окупираните украински територии бяха подписани на 30 септември въз основа на т.нар. референдуми, организирани от Русия. Западните страни заявиха, че не признават резултатите от тези плебисцити, определени от тях като нагласени.

Думата ратифицира анексираните територии в Украйна

Законите за ратификация на четирите договора сега отиват обратно в Кремъл, където руският президент Владимир Путин трябва да ги подпише, за да завърши официалното анексиране на четирите украински района от Русия. Ройтерс отбелязва, че четирите области съставляват близо 18 процента от международно признатата територия на Украйна.

Въпреки че договорите минаха вече и през двете камари на руския парламент, остава Кремъл официално да определи границите на новите субекти в състава на Руската федерация, големи части от които са под контрола на украинските сили.

Вчера говорителят на Кремъл Дмитрий Песков каза, че са в ход консултации с населението на частите от Запорожска и Херсонска област, които са под руски контрол, за определяне на границите им. Русия не контролира изцяло нито една от анексираните украински области.

В договорите се уточнява, че границите на новите субекти на Русия ще се определят от границите на териториите, които "са съществували към деня на образуването им и приемането им в Русия", а външните им граници стават държавни граници на Руската федерация. В документите също се предвижда от деня на присъединяването на четирите субекта да бъдат образувани две нови републики и две нови области в състава на Русия, които ще запазят сегашните си названия, а ръководителите им ще получат статут на губернатори, посочва ТАСС.

Временно изпълняващите длъжността губернатори на новоприсъединените към Руската федерация субекти ще бъдат назначени от президента в срок до 10 дни от анексирането им и те ще изпълняват тези функции до избора на титуляри. Правителствата на четирите района ще бъдат сформирани от и.д. губернатори в съответствие с руското законодателство, уточнява ТАСС.
БТА