/ БГНЕС
Според оценки на гръцката полиция близо 10 000 души са участвали снощи в пропалестински митинг в центъра на Атина, предаде агенция ДПА.
Участниците са скандирали по време на демонстрацията „Свобода за Палестина“, разказаха очевидци.

Митингът беше организиран от Гръцката комунистическа партия (ККЕ) и палестински организации. Силите на реда реагираха със засилено полицейско присъствие.

По същото време няколко десетки души проведоха демонстрации в подкрепа на Израел пред израелското посолство в страната.

Полицията затвори няколко улици, за да предотврати директен контакт между участниците на двата митинга. Въпреки това няколко десетки демонстранти се отделиха от пропалестинската тълпа, за да нападнат хора от митинга в подкрепа на Израел, в резултат на което полицията използва сълзотворен газ и разпръсна нарушителите на реда, след което ситуацията се успокои, съобщи гръцкото радио.

Гръцкото Министерство на защитата на гражданите разположи полиция за борба с безредиците във и около мигрантските центрове на островите Лесбос, Хиос, Самос, Лерос и Кос, където живеят много палестинци и други мигранти от арабски страни.

Според данни на Министерството на миграцията и убежището през първото тримесечие на 2023 г. 20 процента от молбите за убежище в Гърция са били от палестинци, съобщава в. „Катимерини". Министърът на миграцията и убежището Димитрис Керидис заяви, че през последното полугодие в страната се наблюдава значителен поток на прииждащи мигранти от Палестина, които са минавали през пункта „Рафах" към Египет. Чужденците са идвали с транзитни египетски визи през летището на Кайро до Истанбул, след което са преминавали границата през гръцката префектура Еврос и островите, допълни Керидис.

Днес вечерта на три различни локации в центъра на Солун ще се проведат митинги в подкрепа на народа на Палестина, организирани от извънпарламентарни леви партии и синдикати.
Анна Нацариду/БТА