/ БГНЕС/ЕРА
Еврейските училища в Амстердам от утре затварят врати
Френският вътрешен министър Жералд Дарманен разпореди забрана за "пропалестинските демонстрации, тъй като има вероятност те да предизвикат нарушения на обществения ред" и да последват арести, предаде Франс прес.

Министърът изпрати тази заповед до префектите с телеграма, с която АФП успя да се запознае. От министерството съобщиха за АФП, че арестите ще се прилагат към "организаторите и нарушителите на реда".

Еврейските училища в Амстердам от утре ще затворят врати, съобщи днес пред Ройтерс организацията на еврейските деца "Шайдер", на фона на кървавия конфликт между Израел и палестинските бойци от "Хамас".

Героите на Израел: Покъртителни истории за спасение по време на нападенията на Хамас

"Шайдер" не посочи причината за затварянето, но потвърди съобщенията в нидерландските медии, според които решението е взето с оглед на безопасността на учениците и учителите.

Сред нидерландската еврейска общност има опасения от инциденти, след като "Хамас" призова за протести в целия мюсюлмански свят утре в подкрепа на палестинците, съобщи нидерландската новинарска агенция AНП, като се позова на нидерландския Център за информация и документация "Израел".

Белгия укрепва сигурността на еврейската общност в страната написа днес в социалната мрежа "Екс", белгийският премиер Александер де Кро, като добави, че се проявява "повишена бдителност към антисемитски атаки" след нападението на "Хамас" срещу Израел миналата събота.

Тагарев: Видяхме ужасяващи кадри от Израел - избити деца, отрязани глави

Премиерът каза също така, че Белгия ще върне обратно блокираните белгийски туристи от Израел.

След атаката на "Хамас" срещу Израел и последвалия военен отговор от страна на еврейската държава в Германия се наблюдаваха множество антисемитски прояви, предаде ДПА.

Полицията се намеси във връзка с демонстрациите за солидарност с Израел и на пропалестинските митинги в няколко германски града.

В Берлин снощи стотици хора се събраха в квартал "Нойкьолн", въпреки забраната за провеждане на пропалестински демонстрации там.

Полицията се намеси няколко пъти, за да предотврати по-големи събирания, и съобщи, че е имало няколко сблъсъка.

Берлинската полиция е забранила демонстрацията поради опасения от антисемитски скандирания и възхваляване на насилие или насилствени действия. Забраната беше потвърдена от административния съд в рамките на съкратено производство.

От събота насам властите са регистрирали повече от 30 криминални нарушения, свързани със забранена символика, плакати и подстрекателски речи, посочва ДПА.
Алексей Маргоевски/БТА