/ Guliver/Getty Images
Докато терористите на "Хамас" дивашки си проправят път през южната част на Израел, избивайки над 1200 души, израелските мъже и жени извършват безброй прояви на смелост, предаде израелската новинарска агенция ТПС.

За някои това е последното им действие. 22-годишна фелдшерка в кибуц Беери настоява да остане и да помогне на ранените, след което шест часа се крие в кухненския бокс на клиниката, стискайки нож, в очакване (както и много други) на помощ, която така и не идва. Когато терористите се приближават, тя пише последните си думи на сестра си: "Обичам те".

Там е и младата двойка от кибуца Кфар Аза, която скрива 10-месечните си близнаци в стая, преди да влезе в безнадеждна битка с добре въоръжените терористи. Или пък старите хора, бивши офицери на Израелските сили за отбрана, сега дядовци и прадядовци, които се отправят на юг, за да се сблъскат с врага, убивайки десетки.

Несъмнено още много прояви на смелост останаха незабелязани и непредизвестени.

Героинята на Нир Ам

Инбал Либерман на 25 години спасява целия си кибуц от ужасната съдба на много други кибуци в региона.

Служейки като координатор по военна сигурност на кибуц Нир Ам от декември 2022 г., Либерман чува експлозии в събота сутринта, в деня на неочакваната атака на "Хамас". Инбал осъзнава, че експлозиите са различни от ракетните атаки, с които е свикнала. С малкото време, с което разполага, тя се втурва да отвори оръжейния склад на кибуца, който е на малко повече от половин миля от ивицата Газа. Раздава оръжия на екипа си от 12 души за сигурност, съставен от други членове на кибуца, и им казва да стоят около оградата на кибуца и да направят засади на терористите.

Когато кръвожадните убийци пристигат, очаквайки ново лесно клане, те се сблъскват с изненада - екипът застрелва 20 (самата Либерман убива петима), а убийците от "Хамас" се натъкват на огнена стена. Саар Пас, участник от екипа по сигурността, каза, че само на Инбал е било казано от Израелските сили за отбрана да бъде в готовност. Тя е поела инициативата в това, което той описа като ненадминато вземане на решения, като изпраща екипа си на различни места, за да защити кибуца и да изготви план за отбрана.

Публикация в социалните медии описва нейния героизъм накратко:

"Жената на снимката се казва Инбал Либерман. Когато всичко свърши, тази жена ще получи наградата на Израел. Историята на нейния героизъм е история, която ще влезе в израелския бит за поколения. Благодарение на Инбал в цялата околност да има един кибуц, който остава невредим – Нир Ам. Либерман, дъщеря на кибуца, беше първата в цялата държава Израел, която разбира какво се случва".

"Тя тичаше като луда от къща на къща, организира спешния отряд и подготви работен план за защита на кибуца и постави мъже в засади на оградата на кибуца. Всички терористи, дошли в кибуца, бяха убити до оградата: 25 терористи. Герой на Израел".

Двойката, която се спаси взаимно

Ерез и Ифат Яцкан се редуват да се спасяват един друг, заедно с дъщеря си. В сънливата съботна сутрин в кибуц Кфар Аза се чува звук от експлозии. Двамата предполагат, че това е нов ракетен обстрел от ивицата Газа. Веднага отиват в стая, укрепена срещу ракетни атаки.

Този път чуват и изстрели. Стрелбите се приближават и Ифат и Ерез разбират, че терористите са влезли на тяхна територия. Терористите се опитват да отворят вратата на дома им. Вратата няма ключалка и Ерез я държи затворена, докато терористите се опитват да я дръпнат от другата страна. "Беше луда борба – те се дърпаха и той се дърпаше назад. Те бяха няколко, а той беше само един. Все още не мога да разбера как успя да ги пребори", каза Ифат пред Канал 12.

Когато терористите на "Хамас" не успяват да преборят Ерез, се опитват да изтръгнат дръжката на вратата. Когато пак не успяват, поставят експлозивен заряд на вратата. "Чу се страшна експлозия. От силата на експлозията всички полетяхме назад. Ерез го прие най-тежко. И двете му ръце буквално избухнаха от борбата и експлозията", каза Ифат.

Експлозията отваря малка дупка във вратата, но иначе изглежда, че всичко работи в полза на семейството. Терористите разклащат дръжката, отново но не могат да я отворят. Отказват се и напускат къщата.

Но ръцете на Ерез кървят обилно. Страдащ от силна болка, иска да стегнат ръцете му с турникет. Дъщеря им взима стар телефонен кабел и го завърза около двете ръце на баща си.

Ифат и дъщеря й звънят по телефоните, за да информират всички за случващото се в кибуца. Те все още не разбират сериозността на ситуацията. “Първо се обадих на моя приятел в болница Хадаса, който ме свърза с лекар и ни обясни как да лекуваме Ерез. Той каза да му донесем много захар и вода и да повдигнем краката му, защото губи много кръв“, каза Ифат.

“Опитах се да се обадя на медицинската сестра от кибуца. Може би тя щеше да помогне. В ретроспекция осъзнавам, че тя и съпругът й са били убити“, добави тя.

На Ерез му е трудно да диша и моли да отворят прозореца на безопасната стая. Ифат рискува. Дъщерята чува служители на Израелските сили за отбрана и вика за помощ. Един от войниците, също ранен, им хвърля два турникета.

В този момент Ифат взима много смело решение. Тя осъзнава, че съпругът й има нужда от помощ. Скача през прозореца. Това, което вижда е “като на филм“ – експлозии, викове на арабски, къщата й, надупчена от куршуми. “Чух изстрели във въздуха. Приклекнах и изтичах до склада, за да взема стълба, която да ми помогне да се изкача обратно в сигурната стая. След това изтичах обратно в къщата и донесох всичко, което липсваше. Направих това още три пъти.

Израелските сили за отбрана се бият с терористите, но с течение на времето състоянието на Ерез се влошава. “Ерез ми каза, че няма да издържи. Казахме му, че трябва.”

След седем часа в безопасното пространство, Израелските сили за отбрана пристигат и помога на семейството да излязе през прозореца.

Дори когато напускат кибуца, те все още не а извън опасност. Армейската кола, в която се намират, се натъква на отряд терористи, които откриват огън. Шофьорът успява да се измъкне.

Ерез и Ифат са евакуирани в болница Тел Хашомер с хеликоптер. В понеделник Ерез претърпя първава операция на двете ръце. Той е един от многото.

Полицай спасява дъщеря си

Заместник-началникът на израелската полиция Шимон Портал, офицер от разузнаването на южния окръг и бивш полицейски командир на Ашдод, получава обаждане от дъщеря си Нета в събота сутринта.

Нета, която живее в кибуца Кфар Аза, казва, че терористи са влезли в кибуца и животът й е в опасност.

“Все още не бях повикан. Така че се обадих сам“, каза Портал пред израелските медии.

Той пита Нета дали е у тях и тя му казва, че е там и вратата е заключена. След това полицаят получава съобщение от нея, че терористи стрелят. Портал, въоръжен само с пистолет, ѝ казва, че идва. Скача в колата си и бърза към кибуца, който е на около час път.

Портал игнорира терористите, разпръснати по магистрала 232, докато стрелят по колата му. “Карам като обезумял към кибуца. Те стрелят по мен, стрелят по колата ми и аз продължавам“, разказа той пред Канал 13.

Спирайки на бензиностанция, той среща полицая, когото е изпратил на юг, Борис Бердин. Бердин успява да убие терорист, но терористът го ранява. Портал изтегля Бердин обратно на безопасно място и след това продължава пътуването си, за да спаси дъщеря си.

Преди Портал да стигне до дома на дъщеря си, терористи са влезли в него, а там се крият тя и нейният приятел Сантяго.

Портал се приближава до къщата и вика “Нета, Нета, Нета“, но след това вижда три ужасени деца да се крият от група терористи. Полицаят решава, че първо трябва да ги спаси, като ги заведе до колата си и ги закара на по-безопасно място. След това още двама души, двойка, излизат от изгоряла къща. Той отвежда и тях на безопасно място, преди да се върне да спаси дъщеря си. Междувременно дъщеря му е ранена.

“Куршум ме улучи в десния крак. Сантяго също беше улучен от куршум в левия си крак (изстрелян) през вратата”, спомня си Нета. “Отварям прозореца на дома. … Виждам група, мисля, че това е видял баща ми, от 10 или 15 терористи, които стоят и се облягат на превозно средство, пушат цигари и се заливат от смях.“

Тази битка срещу терористите продължава почти три часа, преди Портал да успее да стигне до Нета. Той изнася кървящата си дъщеря на гръб далеч, на безопасно място.

Портал разказа, че все още не може да спи. Мислите му са с малките деца, които е спасил от непосредствена опасност. “Не знам кои са тези деца. Трябва да разбера, за да видя дали са добре. Нямам представа“, каза той.

“Имам баща герой. Имам партньор герой. Никой от двамата не спря да се бори за мен. Бяха готови да пожертват живота си за мен”, каза Нета.
Габриела Иванова/БТА