Пропалестински активисти окупираха испанското посолство в Атина
Пропалестински активисти окупираха испанското посолство в Атина / снимка: Reuters

Пропалестински активисти, участващи в международната флотилия, която иска да стигне до Газа, окупираха испанското посолство в Атина с искане за отмяна на забраната за отплуване на корабите, наложена от Гърция, съобщи испански дипломатически източник.

"Това е символична окупация, активистите в посолството сега са четирима, всички испанци, те искат испанското правителство да окаже натиск върху Атина да разреши отплаването на флотилията към Газа", съобщи в ранния следобед испански дипломатически източник.

Той каза още, че десетки симпатизанти остават пред сградата, която се намира в подножието на Акропола, пише БГНЕС. Преди това един от активистите на име Сантяго съобщи, че тридесетина души са окупирали посолството. "Решихме да останем в сградата", докато Гърция разреши заминаването за Газа на испански кораб от флотилията, който се намира на котва в Крит. Пропалестинските активисти издигнаха палестинско знаме на един от балконите на посолството.

Френската яхта, която участва във флотилията, опитваща се да пробие израелската блокада на ивицата Газа, отплава рано тази сутрин от пристанище близо до Атина, но няколко часа по-късно се върна обратно, предаде ДПА, цитирайки радио "Израел". Според участници във флотилията екипажът на яхтата не е искал да продължи сам плаването си към палестинската територия, след като гръцката Брегова охрана спряла другите съдове, съобщава БТА. Така отплаването на френската яхта останало само символичен акт, отбелязва ДПА.

Яхтата "Достойнство-Ал Карама" е един от двата френски плавателни съда, които участват в международната флотилия с хуманитарна помощ за Газа. Гръцките пристанищни власти спряха повечето от десетте кораба, опитали се да отплават от Гърция, изпълнявайки забраната, наложена от гръцкото правителство. Флотилията имаше намерение да достави в Газа лекарства. С нея бяха готови да отплават повече от 350 активисти от 22 страни.

Те обявиха, че ще продължат опитите си да потеглят от Гърция към палестинската територия, достъпът до която е забранен от Израел.

Израел наложи през 2006 година блокада на ивицата Газа, след като палестински екстремисти навлязоха в израелска територия и отвлякоха израелски войник. Година по-късно, когато Хамас завзе властта в Газа, блокадата бе затегната.