Глобиха испански фотограф заради снимки от полицейска акция
Глобиха испански фотограф заради снимки от полицейска акция / ThinkStock/Getty Images

Испански фотограф беше глобен с 601 евро за разпространение „без позволение" на снимки от полицейска акция в социалната мрежа „Туитър", пише АФП. Аксиер Лопес е санкциониран по противоречивия „закон за запушване на устата", въведен от последното консервативно правителство.

Снимките показват ареста миналия месец на баската активистка Нороа Аризнабарета, отказала да се яви в съда, където е обвинена заради действия по време на протест през 2007 година.

Фотографът е служител на списанието „Аргиа".

„Обвиняемият е публикувал снимки на полицейска акция в Ейбар на своя „Туитър" акаунт без никакво позволение. Полицаите на тези снимки могат да бъдат идентифицирани, с целия риск, който това предполага", гласи оплакването на властите, изпратено в редакцията.

Новият закон за обществена безопасност влезе в сила през 2015 година, а в основната си води до глоби до 600 000 евро за несъгласувани с властите протести.

Нормативният акт забранява и „неоторизирана употреба" на снимки и данни на силите за сигурност, които могат да ги „застрашат".

Правозащитни организации като „Амнести Интернешънъл", правни специалисти и журналисти са изразявали негативното си мнение за т.нар. „закон за запушване на устата".

Миналия август испанка бе глобена 800 евро за публикуването в интернет на снимки на полицейска кола, паркирана на място за инвалиди. Случаят доведе до обществен скандал, който принуди властите да отменят глобата.

Източник: БГНЕС