Главният мюфтия на Египет сложи езана на вибрация
Главният мюфтия на Египет сложи езана на вибрация / снимкa: БГНЕС

Главният мюфтия на Египет Али Гомаа призова вярващите да престанат да използват езана - мюсюлманския призив за молитва, като мелодия за GSM-те си, съобщи Асошиейтед прес.

Напоследък в Египет е модерно мобилните телефони да звънят с напева на мюезина, което принуди мюфтията да издаде фетва, с която определи тази практика като неуместна, подвеждаща и скверна. "Думите на Аллах са свещени. Той ни повели да ги уважаваме и славим", се казва в решението на Гомаа.

Мюсюлманите са длъжни да се молят по пет пъти на ден в строго определен час, който се оповестява от мюезина по високоговорителите на джамиите. "Призивът за молитва оповестява времето (за молитва) и използването му като мелодия за GSM е подвеждащо и води до объркване", се казва още в документа.

Решението на Гомаа е публикувано на уебсайта на "Дар ал ифтах", една от най-ранните сунитски институции за тълкуване на религиозните постулати.

Фетвата служи като съвет и наставление за вярващите мюсюлмани, което се издава в по конкретен религиозно-правен проблем. За разлика от шиитската традиция, в сунизма тези документи не носят задължителен характер.

Използването на стихове от Корана като мелодия за GSM-и е хит в Египет, пише БТА. Модата се разпространява в Багдад, Саудитска Арабия и на Западния бряг, докато в мултирелигиозен Ливан например не е толкова нашумяла. В Египет кораничните стихове и езана се използват още като скрийсейвъри и поздравления за различни празници.