Надя Мурад
Надя Мурад / БГНЕС
Гинекологът Дени Муквеге, лекуващ жертви на сексуално насилие в Демократична република Конго и Надя Мурад, язидска защитничка на човешките права, оцеляла след сексуално робство в Ирак в ръцете на Ислямска държава, спечелиха Нобеловата награда за мир, предаде Ройтерс.
Определянето на Нобеловите лауреати прилича на избирането на нов папа

Двамата са отличени за борбата си срещу използването на сексуално насилие като оръжие при войни и въоръжени конфликти, съобщи Норвежкият Нобелов комитет, отбелязвайки, че "и двамата лауреати имат важен принос за привличане на вниманието към и борбата с подобни военни престъпления".

Американец, французин и канадка спечелиха Нобелова награда за физика

Муквеге е гинеколог, който лекува жертви на сексуално насилие в Демократична република Конго. Той ръководи болницата Панзи в източния град Букаву. Клиниката му беше открита през 1999 г. и всяка година лекува хиляди жени, много от които имат нужда от хирургическа помощ след сексуално насилие.

Мурад се застъпва за правата на язидското малцинство в Ирак и за правата на жените и бежанците. През 2014 г. тя попада в робство на бойци на "Ислямска държава" в град Мосул и е изнасилена. 

„Овладяване на мощта на еволюцията“ донесе Нобелова награда за химия на трима учени

Наградата на стойност 9 милиона шведски крони (1 милион долара) ще бъде връчена в Осло на 10 декември. Това е годишнината от смъртта на шведския индустриалец Алфред Нобел, учредил наградата в завещанието си от 1895 година.
БТА