/ Guliver/Getty Images
Германската полиция извърши обиски в домовете на четирима турски имами по подозрение, че извършват шпионаж в полза на турската държава. Мъжете са обвинени в това, че изпращат информация за евентуални последователи в Германия на проповедника Фетхулах Гюлен, когото властите в Анкара смятат за организатор на неуспешния преврат в страната от 15 юли. Предполага се, че четиримата са предавали информацията през турското посолство в град Кьолн до службата по религиозни въпроси „Дианет“, посочват от прокуратурата.

„Целта на днешните претърсвания е да се съберат повече доказателства за предполагаемите дейности на обвинените“, заявиха още властите след акциите, извършени в провинциите Северен Рейн-Вестфалия и Рейнланд-Пфалц.

Турски дипломати поискаха убежище в Германия след опита за преврат

Според изданието „Шпигел“ имамите принадлежат към организацията „Дитиб“, която е контролирана от Анкара и ръководи близо 900 джамии и религиозни общности в Германия.

В Германия, която е дом на най-голямата турска диаспора в света, хиляди турци са подали молби за убежище след опита за преврат, включително и турски войници, разположени в натовски бази в страната.
БГНЕС