Турски дипломати поискаха убежище в Германия след опита за преврат
Турски дипломати поискаха убежище в Германия след опита за преврат / БГНЕС, архив

Най-малко трима турски дипломати поискаха убежище в Германия след неуспешния опит за преврат от 15 юли. Това съобщиха в. "Зюддойче цайтунг" и телевизиите Ен Де Ер и Ве Де Ер, информира Франс прес.

Турция удължава извънредното положение с 3 месеца

Според тези медии, които цитират правителствени източници, Турция е поискала да бъдат отнети дипломатическите паспорти на осем турски дипломати в Германия, заподозрени като привърженици на бившия проповедник Фетхуллах Гюлен. Най-малко трима от тях са поискали впоследствие убежище, включително един военен аташе.

Наш университетски преподавател в Турция: Телефоните се слушат, следи се в интернет

След неуспешния пуч от 15 юли, организиран според Анкара от Гюлен, турските власти проведоха обширна чистка в армията и държавния апарат, припомня АФП.

Германската федерална служба по миграцията още не се е произнесла по тези молби за убежище, уточнява "Зюддойче цайтунг", който вижда в случая ново изпитание за германско-турските отношения, помрачени напоследък от редица спорове.

Гюлен обвини Ердоган, че сам е инсценирал военния метеж

Месеци наред Анкара забраняваше примерно посещенията на германски представители във военна база на Бундесвера на нейна територия в знак на несъгласие с резолюция на германския парламент, признаваща геноцида над арменците в Османската империя.

Източник: БТА