/ iStock/Getty Images
Германия разшири забраната за пътническите полети от Обединеното кралство със забрана на железопътния, автобусния и морския транспорт, съобщи федералният министър на здравеопазването Йенс Шпан, цитиран от Асошиейтед прес.

Шпан обяви, че разширената мярка е влязла в сила в полунощ, ден след спирането на полетите. Подобна мярка е приложена и спрямо Южна Африка, където също е бил установен новият вариант на коронавируса, заради който бяха спрени полетите от Великобритания.

Новите мерки ще бъдат в сила до 6 януари. Изключения се правят за товарни превози и пощенски пратки, както и за медицински и хуманитарни полети.

Специалист: Постепенно новият вариант на COVID измества съществуващите (ВИДЕО)

Редица държави в Европа и на други континенти спряха да приемат самолети от Великобритания заради разпространяващ се там нов и изглежда по-заразен щам на коронавируса.
Водещият германски вирусолог Кристиан Дростен, който първоначално беше скептичен към съобщенията, че този щам е много по-заразен, изрази загриженост, след като се запозна с повече данни за него.

Професорът по вирусология от берлинската болница "Шарите", написа в Туитър, че "за съжаление нещата не изглеждат добре". Той обаче добави, че положителното е, че досегашните случаи с тази мутация са се увеличили само в райони, в които и преди е била висока степента на разпространяване на инфекцията. Затова и по отношение на новия щам е от полза намаляването на физическите контакти, изтъква Дростен.
БТА