/ iStock
С оглед на войната в Украйна и агресивната реторика от страна на Москва федералният министър на здравеопазването Карл Лаутербах (SPD) иска да подготви германската здравна система за евентуални военни конфликти.

Германия трябва да се подготви по-добре не само за бъдещи пандемии, но и "за големи бедствия и възможни военни конфликти", заяви Лаутербах пред "Нойе Оснабрюкер Цайтунг" (NOZ). Той обяви, че през лятото ще бъде изготвен съответен законопроект.

Германия разследва изтичането в Русия на таен разговор между високопоставени военни

"Би било глупаво да кажем, че като не се подготвяме за военен конфликт и тогава той няма да дойде", каза Лаутербах на въпроса дали се опасява да бъде обвинен във всяване на страх. "Да не правим нищо не е вариант. Обрат е необходим и за системата на здравеопазването. Особено като се има предвид, че в случай на съюз Германия може да се превърне в център за грижи за ранени и пострадали хора и от други държави."

"Вече сме приели за лечение повече тежко ранени хора от Украйна, отколкото която и да е друга европейска държава", продължава министърът на здравеопазването. "Те са почти 1000."

В отговор на пандемията от COVID-19 коалицията се съгласи да подготви по-добре структурите на здравната система за големи кризи, когато стартира преди две години и половина. "След престъпното руско нападение над Украйна това предизвикателство за съжаление стана по-важно. Вече сме обменили идеи със специалисти от Бундесвера и работим с министерствата на отбраната и на вътрешните работи."

"Очаквам, че през лятото ще представим проектозакон по този въпрос, който скоро след това ще бъде иницииран от кабинета", продължи министърът. Лаутербах описва контурите на закона по следния начин: "В случай на криза всеки лекар, всяка болница, всеки здравен орган трябва да знае какво да прави. Нуждаем се от ясни отговорности - например за разпределянето на голям брой пострадали хора в клиниките в Германия."

Думите на Макрон за войски в Украйна стреснаха съюзниците от НАТО (ОБЗОР)

Каналите за докладване и възможностите за прехвърляне на пациенти в цяла Германия също трябва да са ясни, каза Лаутербах. Освен това разпоредбите за натрупване на запаси не са достатъчни.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
БГНЕС