Ангела Меркел
Ангела Меркел / БГНЕС
Германските федерални и регионални лидери решиха да отложат за 25 ноември решението за евентуални нови карантинни мерки, които да забавят втората вълна от заразявания с коронавируса, предаде Ройтерс.

Повечето местни лидери не искат да виждат засилване на ограниченията преди следващата седмица, заяви канцлерката Ангела Меркел. "Можех да си представя налагане на допълнителни ограничения върху контактите днес, но нямаше мнозинство за това", добави тя.

Частичната карантина, наложена в Германия в началото на месеца, успя да спре ръста на случаите на коронавирус в геометрична прогресия, но броят на заразените трябва да намалее още много, заяви канцлерката Ангела Меркел. Тя призова хората да сведат социалните си контакти до абсолютния минимум и заяви, че на предстоящата на 25 ноември среща на регионалните и федерални лидери ще бъдат взети по-мащабни и важни решения за борба с епидемията.

"Сегашните ограничения все още не са променили тенденцията", но промениха темпото на разпространение на заразата, подчерта тя пред медиите. "Ограниченията на контактите са формулата за успех. Имаме нужда от повече от тях."

Вместо задължителни разпоредби регионалните и федералното правителство отправиха призив към хората да се срещат с хора от най-много още едно домакинство. Освен това беше обявено, че най-уязвимите към коронавируса ще получат на по-ниска цена специални маски FFP-2, като разликата ще бъде покрита със субсидии на правителството, отбелязва ДПА.

През последните 24 часа Германия регистрира 10 824 нови случая на заразяване. На 9 ноември бяха обявени 13 363 случая, припомня ДПА, като отбелязва, че числата в понеделник обикновено са по-ниски поради по-малкия брой тестове, направени през уикенда. В петък бяха отчетени 23 542 нови случая.
БТА