/ iStock/Getty Images
Германия определи правилата за борба с коронавируса за есента и зимата, като на правителствата на провинциите е разрешено да налагат при необходимост допълнителни ограничения, предаде ДПА.

Горната камара на федералния парламент (Бундесратът) одобри днес пакета от мерки, приети миналата седмица от долната камара - Бундестага. В болниците, хосписите и лекарските кабинети ще бъдат задължителни предпазните маски тип FFP2. Това ще се отнася и за влаковете, пътуващи на дълги разстояния. Посетителите на болници и хосписи ще трябва да представят отрицателен тест за коронавирус.

За децата от 6 до 13 години ще бъдат достатъчни обикновени хирургически маски. В самолетите обаче няма да са необходими маски.

Според министъра на здравеопазването Карл Лаутербах сега страната е добре подготвена.

От 1 октомври местните власти ще решават дали да въвеждат задължително носене на маски в локалните влакове и автобуси или в магазини, ресторанти и други помещения. Понастоящем в 16-те федерални провинции е в сила задължително носене на маски в обществения транспорт.

В училищата и занималните тестовете стават задължителни, а носенето на маски ще става задължително по необходимост в отделни паралелки с деца на 11 години.
БТА