/ iStock/Getty Images
Адаптираните ваксини действат по същия механизъм, както оригиналните ваксини, това съобщиха на фейсбук страницата си от кампанията „Плюс мен“ на Министерството на здравеопазването за популяризиране на ползите от ваксинацията срещу COVID-19. 

Преди дни стана ясно, че България е получила първите адаптирани ваксини, които са разработени срещу различните варианти на коронавируса и в частност Омикрон и подвариантите. Към 12 септември в страната са били доставени 290 880 дози Comirnaty Original/Omicron BA.1 и 1 800 дози Spikevax Bivalent Original/Omicron BA.1.

България получи първите адаптирани COVID ваксини, как ще се прилагат

Според разпространената от здравното министерство информация и двете адаптирани ваксини действат като подготвят организма да се защитава срещу COVID-19. Всяка ваксина съдържа молекули, наречени иРНК (mRNA), които носят инструкции за синтез на шиповия протеин на оригиналния вариант на SARS-CoV-2 и на подварианта Омикрон BA.1. Шиповият протеин е белтък, разположен на повърхността на вируса, който е необходим на вируса, за да навлезе в клетките и той може да бъде различен при различните варианти на вируса. Целта на създаването на адаптирани ваксини е по този начин да се предостави по-широка защитата срещу различни варианти.

"Когато на човек бъде приложена една от тези ваксини, някои от неговите клетки ще разчетат инструкциите на иРНК и временно ще започнат да синтезират шиповия протеин. Впоследствие имунната му система ще разпознае тези протеини като чужди и ще активира естествената защита на организма срещу тях - антитела и Т-клетки", допълниха от „Плюс мен“.

По-късно, в случай че ваксинираният бъде в контакт с вируса, неговата имунна система ще разпознае шиповия протеин на вирусната повърхност и ще бъде подготвена да го атакува. Антителата и клетките на имунната система заедно могат да защитя от COVID-19 като унищожават вируса, предотвратяват неговото навлизане в клетките на организма и унищожават инфектираните клетки.

Молекулите иРНК от ваксините не се задържат продължително в организма, а скоро след ваксинация се разграждат, допълниха от кампанията.