/ Thinkstockphotos
Определената от НАТО цел всяка страна членка да увеличи бюджета си за отбрана до 2 процента от брутния вътрешен продукт е нереалистична, заяви днес германският външен министър Зигмар Габриел, цитиран от ДПА.

Агенцията отбелязва, че изказването е било направено в момент, когато САЩ призовават европейските си съюзници да поемат по-големи финансови ангажименти, предаде ДПА.

НАТО и Русия запазват разногласията си за Украйна

Според Габриел изпълнението на тази цел би означавало в Германия да се отделят 70 милиарда евро на година за военни цели, т.е. двойно повече от сегашния бюджет.

"Не познавам нито един политик в Германия, който мисли, че това е постижимо в нашата страна, камо ли желателно", заяви той преди да се събере с външните министри от НАТО в Брюксел.

Срещата ще е първата по рода си за новия американски държавен секретар Рекс Тилърсън. Той обаче се придържа към позицията на САЩ, че е необходимо Европа да увеличи разходите си за отбрана, и се очаква да направи изявление в тази насока пред своите колеги от НАТО.

НАТО разполага войски в Полша (ВИДЕО)

Отношенията между новото американско правителство и НАТО бяха белязани от трудно начало, след като президентът на САЩ Доналд Тръмп определи алианса като отживелица и разкритикува съюзници, включително Германия, за това, че не изпълняват набелязаните бюджетни цели, отбелязва ДПА.
Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг каза преди срещата, че алиансът е "твърд като скала", но заяви, че увеличаването на разходите за отбрана е в интерес на всички, като се имат предвид заплахите за сигурността по границите на Европа.

НАТО ще вложи 3 милиарда евро за модернизиране на сателитните си и компютърни технологии

"Увеличаването на разходите за отбрана не е свързано с угаждане на САЩ. То е свързано с по-голямо инвестиране в европейската сигурност, защото това е важно за Европа. Европа е близо до размириците и насилието, които виждаме в Северна Африка, в Близкия изток, Ирак и Сирия. А Европа е близо до една по-агресивна Русия, готова да използва сила срещу своята съседка Украйна", заяви той.
БТА