/ БГНЕС архив
НАТО и Русия запазват ясните си противоречия по отношение на въпроса с Украйна. Това съобщи след първото за годината заседание на Съвета НАТО-Русия генералният секретар на пакта Йенс Столтенберг.

Диалогът не е лек, но целим да го запазим, добави той. Столтенберг отчете като напредък това, че двете страни са обменили информация за предприемани от тях действия във военната област. Русия е съобщила за разполагането на три нови дивизии по югозападния си фланг, а алиансът е предоставил данни за разгръщането си на изток.

НАТО потвърди, че ще участва като наблюдател на руските учения "Запад"

Столтенберг определи днешната среща като "дълга, честна и конструктивна". По неговите думи наблюдателите на ОССЕ не получават възможност да работят в Източна Украйна, а понякога дори биват взимани на прицел. Няма да признаем незаконното анексиране на Крим.

Първи военен контакт на високо равнище между НАТО и Русия от три години

Прекратяването на огъня в Източна Украйна не се спазва, засега остава само на хартия. Най-добрият начин е осигуряването на достъп на международни наблюдатели. Не виждам никакъв друг път за постигането на мирно решение, коментира генералният секретар.

В отговор на въпрос той посочи, че засега не се предвижда Съветът НАТО-Русия да възобнови заседанията си на равнище министри.
 
БТА