След като синдикатите на селскостопанските производители реагираха положително на предложението на правителството за още помощи, фермерите във Франция прекратиха повечето блокади на пътни артерии, предаде ДПА.

Фермерите образуваха с тракторите си дълги колони и, ескортирани от полицията, се насочиха към местата, откъдето са дошли.

По време на демонстрациите им имаше моменти, когато близо 10 хиляди души участваха в протестните акции срещу спада в доходите, екологичните правила на Европейския съюз и бюрократичните препятствия.

Унгарският премиер Орбан се срещна с протестиращи фермери в Брюксел


На някои места протестите продължиха. В региона на Англе, който се намира на брега на Атлантическия океан, фермери свалиха чуждестранните продукти от лавиците на супермаркет, съобщи в. "Сюд-уест".

Вчера новият френски премиер Габриел Атал обеща още правителствени помощи, като убеди най-големите синдикати да сложат край на блокадите.

Общата помощ, която обещава правителството, е 400 милиона евро, пише в. "Лез еко", като се позовава на министерството на икономиката.

Ще бъде предоставена помощ на животновъдите и на представителите на винената индустрия, която се сблъсква с проблема със свръхпроизводството, съчетано с намаляваща консумация.

Протестиращите фермери блокират ключови магистрали във Франция, заплашват да окупират Париж

Организации за защита на околната среда разкритикуваха правителството за отлагането на мерките за ограничаване на употребата на пестициди до 2030 година - решение, взето по искане на селскостопанския сектор.

Протестите на френските фермери продължиха повече от седмица, като те изразяваха недоволството си основно чрез блокиране на пътни артерии с трактори.
Божидар Захариев/БТА