Френският президент Еманюел Макрон свика днес извънредно заседание по сигурността в условията на повишена степен на тревога от терористични заплахи, предизвикана от убийството на учител миналата седмица в Арас, предаде Асошиейтед прес.Френският президент Еманюел
Макрон
поиска да бъде направена проверка на списъка с особено опасни хора, след като при ислямистко нападение в петък бе убит преподавател, предаде Франс прес, като се позова на днешно изявление на Елисейския дворец.

Държавният глава настоява да няма пропуски в разглеждането на процедурите на хората, за които се смята, че са потенциална заплаха за "сигурността на държавата", изтъква Елисейският дворец.

Код червено: Евакуираха Версай и Лувъра след бомбени заплахи (ОБЗОР)

Френското президентство направи това изявление, след като в петък преподавател по френски език бе убит с хладно оръжие в учебно заведение в Арас, Северна Франция, от 20-годишен радикализиран младеж с руско гражданство, фигуриращ в списъка с особено опасни лица.

Френският министър на националното образование и младежта Габриел Атал каза, че от началото на миналия месец са докладвани 168 бомбени заплахи във френските училища. "Това е недопустимо и неприемливо", заяви той.

Френското правителство повиши степента на национална тревога и разпореди мобилизацията на седем хиляди войници за допълнителни патрули в рамките на днешния ден, до второ нареждане, за засилване на сигурността и бдителността в цяла Франция. Днес слебобед ще бъде запазена минута мълчание в памет на убития преподавател в Арас. Бе прието да се отдаде почит и към паметта на друг учител - Самюел Пати, убит преди точно преди три години в близост до училището в парижко предградие, в което е преподавал. Гърлото му беше прерязано от чеченски радикалист, който в крайна сметка бе застрелян от пристигналите на мястото полицаи.

"Предприехме действия, предприемаме действия и ще продължим да предприемаме действия, за да гарантираме, че училището ще остане светилище за нашите ученици и за всички, които работят там", заяви Макрон в послание до преподавателите и останалите служители на училищната администрация, публикувано в социалната платформа "Екс" (доскоро "Туитър"). "На сляпата омраза ние винаги ще противопоставяме неутолимата жажда за учение, жажда за знания. Жаждата да живееш свободен", допълни той.

Нападение с нож във френско училище, убит е учител (ВИДЕО)

Еманюел Макрон отмени планирано пътуване в чужбина, за да свика заседанието по сигурността по обяд с министър-председателя Елизабет Борн и други членове на правителството на ключови позиции, както и в присъствието на висши представители на армията и контратероризма. Президентът беше планирал да участва в среща на върха за Западните Балкани в рамките на Берлинския процес в албанската столица Тирана.