Френски затворник си отряза пръста и го изпрати на правосъдната министърка
Френски затворник си отряза пръста и го изпрати на правосъдната министърка / снимка: sxc.hu

Затворник, който искал да промени затвора, изпратил свой пръст на министърката на правосъдието Кристиан Тобира, съобщи министерството на правосъдието.
Пръстът се намирал в колет, адресиран до министърката на правосъдието и бил получен вчера, съобщи министерството, потвърждавайки информация на телевизия BFM-TV. „Той беше изпратен от затворник, който иска да смени затвора”, допълни същият източник.

Затворникът излежавал присъдата си в затвора Фльори-Мерожи (департамента Есон) близо до Париж и искал да отиде в Дижон (Източна Франция), съобщи запознат със случая източник. „Много затворници искат да бъдат преместени, за да са близо до семейството си и когато това е възможно, им разрешаваме”, съобщи министерството на правосъдието. В случая с конкретния затворник, който е инвалид, искът бил приет на 26 юли, но трябвало да се намери място в желаната област.

Бунтовете не са редки във френските затвори, отбелязва БГНЕС. Най-известният случай е с бившия затворник Ролан Агре, осъден на 15 години затвор през 1970 г. за съучастие в убийство, който на два пъти, през 1983 и 1984 г., изпрати фаланги на пръстите си на тогавашния министър на правосъдието, преди да бъде нареден повторен процес, завършил с оправдаването му през 1985 г.

През юни 2002 г. подсъдим, който имал конфликт със съдебен пристав, изпрати на министерството на правосъдието парче от ухото си.