Френски депутат призовава да не се наемат на работа прекалено слабите модели
Френски депутат призовава да не се наемат на работа прекалено слабите модели / снимка: БГНЕС, архив

Депутатът от Националното събрание на Франция от социалистическата партия Оливие Веран предложи да бъде забранено на моделите, страдащи от анорексия, да дефилират на модните подиуми или да участват в реклами, съобщиха световните
информационни агенции.

Веран настоява да бъдат приети съответните поправки в проекта за реформи в здравеопазването, който се подготвя от Министерството на социалните въпроси, здравеопазването и правата на жените на Франция. Законопроектът трябва да бъде представен в долната камара на парламента на 31 март.

Веран по съвместителство работи като невропатолог в университетската болница на град Гренобъл. Той призова да бъде забранено на моделите с нисък индекс на телесната маса да работят, за да се спре всяко желание да се "прославя анорексията". Веран смята за необходимо да бъдат изисквани медицински справки за манекенките, в които да бъде посочено и тяхното тегло. Индексът на телесната маса не трябва да е под 18, около 55 килограма при височина 1,75 метра. А работодателите, които нарушават това изискване и наемат анорексични модели, да бъдат глобявани със суми до 75 000 евро и да бъдат лишавани от свобода за срок до 6 месеца.

Освен това Веран предлага да бъдат забранени сайтовете, в които има материали, призоваващи момичетата да са много слаби, внушавайки им, че така стават по-красиви. Веран, твърди, че във Франция от анорексия страдат около 30 000 - 40 000 души, 90 процента от които са тийнейджъри.

Ако тази мерките бъдат приети, Франция, модната столица на света, ще се нареди сред държави като Италия, Израел и Испания, които упражняват строг контрол над използването на прекалено слаби модели на модния подиум и в рекламите.

Според министъра на социалните въпроси, здравеопазването и правата на жените на Франция Марисол Турен има вероятност предложените поправки да бъдат приети.

Източник: БТА