Жулия Дюкурно
Жулия Дюкурно / БТА
Френската режисьорка Жулия Дюкурно спечели тази вечер "Златната палма" в категорията за най-добър филм на кинофестивала в Кан за творбата си "Титан" и стана втората жена, удостоена с престижната награда, предадоха световния агенции.

Предишната носителка на "Златна палма" беше новозеландката Джейн Кемпиън, спечелила наградата през 1993 г. за "Пианото".

Филмът на Дюкурно беше един от 24-те претенденти от основната конкурсна програма на тазгодишния водещ световен кинофестивал, състоял се на фона на глобална несигурност , породена от кризата с коронавируса, отбелязва ДПА.

Норвежката Ренате Рейнсве спечели наградата за най-добра женска роля на кинофестивала в Кан

Победителката беше обявена преждевременно по погрешка от председателя на журито Спайк Лий, което предизвика кратко объркване. Дюкурно не се качи на сцената, за да получи приза си и събитието продължи с връчването на други награди, докато председателят на журито се беше хванал за главата, предаде Асошиейтед прес.

Дюкурно получи наградата след официалното й обявяване в края на официалната церемония. Лий помоли актрисата Шарън Стоун да обяви победителя и каза, че "Тя няма да обърка нещата".

Победата на Дюкурно беше отдавна чакан триумф, посочва АП. При получаването на наградата тя каза, че още не може да повярва, едва си поемаше дъх и неволно заговори на английски.

През 2019 г. наградата "Златна палма" беше присъдена на "Паразит" на Пон Джун-хо, който по-късно спечели и награда "Оскар" за най-добър филм.