/ ThinkStock/Getty Images
Франция ще се противопостави на британска молба за отлагане на датата на Брекзита, ако Лондон просто отлага вземането на решение, но би се съгласила, ако Лондон представи надеждно политическо решение, заяви пожелал анонимност френски правителствен представител, цитиран от Ройтерс.

Предупреждението дойде в деня, в който британският премиер Тереза Мей преговаряше в Брюксел с лидерите на ЕС в опит да промени договореното от нея миналата година споразумение за Брекзит, за да може то да получи подкрепата на британския парламент.

Лидерите на ЕС искат Брекзит със споразумение, заяви британският премиер

Споразумението в сегашния му вид бе отхвърлено от британските депутати миналия месец. Френският президент Еманюел Макрон недвусмислено подкрепи отказа на ЕС споразумението да се предоговаря и да се променя т.нар. "предпазен механизъм", чиято цел е да гарантира, че няма да има връщане на физическа граница между Република Ирландия и британската провинция Северна Ирландия.

Ако в следващите 50 дни Великобритания не постигне споразумение, което е приемливо както за ЕС, така и за собствения й парламент, тя ще напусне ЕС с твърде недостатъчни мерки за смекчаване на икономическото сътресение.

ЕП: Оттеглянето на Великобритания без споразумение ще бъде катастрофа

Удължаването на периода за напускане на Великобритания трябва да се одобри от всички останали 27 страни членки на ЕС. Париж би се съгласил да приеме отлагане на Брекзита до една година, ако Великобритания насрочи нови избори или втори референдум, или ако представи приемлив за всички страни нов план, за чието осъществяване е нужно повече време.

"Принципно сме против удължаване на срока без план. Това е ясно. Няма да го приемем. Ако обаче британците ни кажат: "За изграждане на ново политическо решение ни трябват още три месеца, шест месеца или дори година", бихме приели това", каза френският правителствен източник.

Дебат в британския парламент за Брекзит на 14 февурари

Френски правителствени представители смятат, че Великобритания протака, надявайки се, че ЕС накрая ще отстъпи за ирландския предпазен механизъм. Това е фундаментална грешка, която подценява решимостта на ЕС да защити Ирландия и собствения си авторитет, посочи източникът.

"Стратегията на изтощаване няма да проработи. За нас ще е много по-лошо да създадем впечатление, че сме слаби и нерешителни, отколкото да има Брекзит без споразумение", каза френският правителствен представител.

Британското правителство тайно обсъждало отлагане на Брекзита?

Отстъпване по ирландския предпазен механизъм би изпратило сигнал за слабост към по-малките страни от ЕС, както и към чуждестранни лидери като президента на САЩ Доналд Тръмп, които може да решат, че могат да окажат натиск на ЕС по въпроси като търговията, каза източникът. "Не става дума за неуместна гордост или технократска взискателност. Това е въпрос на надеждност", посочи той.

Източникът заяви, че страните от ЕС все по-малко се безпокоят от възможността за Брекзит без споразумение и че пазарите вземат предвид такъв вариант, което отслабва способността на Великобритания да оказва натиск.
БТА