Жан-Клод Юнкер
Жан-Клод Юнкер / БГНЕС
Европейският съюз няма да предоговаря нито постигнатото споразумение за оттеглянето на Великобритания от ЕС, нито залегналата в документа предпазна мярка за ирландската граница. Това заяви днес председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер на пресконференция с ирландския премиер Лио Варадкар.
 
Той уточни, че британският премиер Тереза Мей е наясно с това становище в навечерието на утрешната им среща в Брюксел. Предпазната мярка не е измислена произволно, тя има жизненоважно значение, добави Юнкер.

Туск очаква от Мей предложения за изход от задънената улица на Брекзит
 
По повод думите на председателя на Европейския съвет Доналд Туск за "специалното място в ада за онези, призовавали за Брекзит, без дори да имат щрихи на план как да се постигне", Юнкер заяви, че не е толкова голям католик като своя "приятел Доналд". Вярвам в рая, но не и в ада, добави той.
 
Според Юнкер е по-малко вероятно Великобритания да напусне ЕС без споразумение. По неговите думи другите възможности, които Лондон настоява да залегнат в споразумение с ЕС, може да засягат бъдещите отношения.

Британското правителство тайно обсъждало отлагане на Брекзита?
 
Варадкар коментира, че е възможно оттеглянето без споразумение да бъде избегнато. Той изрази надеждата съществуващото споразумение да бъде одобрено от Европейския парламент и британските депутати. Открити сме да чуем предложението на британската страна, но основно за бъдещите отношения. Каквито и предложения да обсъждаме, те трябва да съдържат предпазната мярка за границата. Не подготвяме физическа инфраструктура по границата между Ирландия и Северна Ирландия. Датата за напускане 29 март бе посочена от Великобритания и е в ръцете на Лондон да поиска промяна на този срок, добави ирландският премиер.
БТА